Hasznos információk bérlőknek

1. Bérbeadási jogosultság

Feltétlenül győződjünk meg arról, hogy a bérbe adó valóban jogosult-e az ingatlan bérbeadására, azaz kérjük ki az ingatlan tulajdoni lapját. Amennyiben haszonélvezője van az ingatlannak, ő jogosult a bérbe adásra. Természetesen a tulajdonos(ok) és a haszonélvező(k) másképpen is megállapodhatnak, de akkor a bérleti szerződés mellé csatoljuk a haszonélvező(k) nyilatkozatát arról, hogy a tulajdonos adhatja bérbe az ingatlant. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha több tulajdonosa van az ingatlannak és csak az egyik tulajdonos a bérbeadó.

2. Az ingatlan műszaki állapota

Az ingatlan műszaki állapotáról alaposan tájékozódjunk, hogy utólag ne érjenek bennünket meglepetések. Érdemes figyelni a kazán állapotára, korára, márkájára, a nyílászárók minőségére, arra, hogy van-e hőszigetelés a házon. Sose felejtsük el, hogy az általunk fizetendő bérleti díj és rezsi együttesen terheli a pénztárcánkat.

3. Felmerülő költségek

A lehető legalaposabban tisztázzuk a bérbe adóval, hogy milyen javítási költségek fognak minket terhelni és mit fizet ő, illetve távozásunkkor kinek kell az ingatlant kifestetni.

4. Lakáskulcs

Beszéljük meg a bérbe adóval, hogy marad-e nála lakáskulcs, ha igen milyen körülmények között jogosult az ingatlanba bemenni.

5. Hosszú távú bérlet

Egy évnél hosszabb idejű bérbe adáskor a tulajdonosnak el kell készíttetnie az ingatlan energetikai tanúsítványát aminek a számát a bérleti szerződésnek tartalmaznia kell.

6. Házirend

Ügyeljünk a szerződésben foglaltak (határidők és egyéb kötelezettségek) és a társasház házirendjében foglaltak betartására.

Minden jog fenntartva © CP Ingatlan Kft.
marble digital